Tekstinkäsittelyllä tarkoitetaan tietokoneen avulla tapahtuvaa tekstin kirjoittamista, muokkaamista ja muotoilua.
Tekstinkäsittelyohjelmat auttavat luomaan ja muokkaamaan erilaisia dokumentteja, kuten kirjeitä, raportteja tai tiedotteita. Dokumentteihin voi lisätä kuvia ja taulukoita. Myös ansioluettelon ja työhakemuksen teko onnistuu tekstinkäsittelyohjelmalla.
Tekstinkäsittelyohjelmaa voi käyttää asentamalla tietokoneelle toimisto-ohjelmistopaketin (Microsoft Office tai LibreOffice). Tekstinkäsittelyohjelmaa voi käyttää myös nettiselaimen kautta, jolloin mitään asennuksia ei tarvita.
Tekstinkäsittely auttaa sinua tekstin luomisessa ja järjestämisessä tietokoneella.
Tekstinkäsittelyohjelmat
Yleisimpiä tekstinkäsittelyohjelmia ovat:
Microsoft Word on osa maksullista Microsoft Office -pakettia, jota käytetään paljon työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Microsoft-tilin avulla voi käyttää ilmaista selainversiota, jossa ei ole kaikkia maksullisen version ominaisuuksia.
LibreOffice Writer on osa ilmaista LibreOffice -pakettia, joka asennetaan tietokoneelle. Moni käyttää LibreOfficea vaihtoehtona maksulliselle Microsoft Officelle.
Google Docs on tekstinkäsittelyohjelma, jota voi käyttää ilmaiseksi Google-tilin avulla. Mitään asennuksia ei tarvita, koska ohjelma toimii nettiselaimessa.
Apple Pages on useimmista Applen laitteista valmiina löytyvä tekstinkäsittelyohjelma.
Ylärivin työkalut
Tekstinkäsittelyohjelmat sisältävät joukon erilaisia työkaluja, jotka löytyvät riviltä ohjelman yläosasta. Työkalut ovat pääosin samat eri ohjelmissa, mutta niiden sijoittelu vaihtelee hieman ohjelmien välillä. Alempi kuva on otettu Google Docs -ohjelmasta.
1. Tältä riviltä löytyy monta erilaista valikkoa, kuten:
Tiedosto; täällä voit luoda uuden tyhjän asiakirjan, avata aiemmin luodun asiakirjan pilvestä tai omalta tietokoneeltasi sekä ladata asiakirjan omalle laitteelle. Voit myös muuttaa sivun asetuksia, kuten mittoja ja sivun suuntaa.
Muokkaa; täältä löytyy napit tekstin kopioimiselle, liittämiselle ja leikkaamiselle. Samat napit löytyvät myös pikavalikosta, jonka saa näkyviin painamalla hiiren oikeaa painiketta tekstin seassa.
Lisää; täällä voit lisätä asiakirjaan kuvia tai taulukoita sekä pääset muokkaamaan sivun ylä- ja alatunnisteita. Tunnisteet ovat erilliset osiot sivun ylä- ja alaosassa, joihin syötetty teksti näkyy automaattisesti asiakirjan jokaisella sivulla. Tunnisteeseen voi lisätä esimerkiksi sivunumeroinnin tai päivämäärän.
2. Tästä osiosta löytyy napit sivun zoomaukselle ja tekstin tyylin vaihdolle. Kuvakkeista löytyy seuraavia työkaluja:
Kumoaja Toista: Kumoa-nappi peruuttaa aiemmin tekemiäsi asioita. Toista-nappi taas siirtyy muokkauksessa askeleen eteenpäin.
Tulosta: Tästä napista voit tulostaa asiakirjan paperille tai pdf-tiedostoksi.
Oikeinkirjoitus ja kieliopin tarkistus: Tarkista asiakirjan kirjoitusvirheet. Huomaa, että ohjelma ei aina tunnista kaikkia sanoja ja saattaa merkitä virheeksi myös oikein kirjoitettuja sanoja.
3. Tästä osiosta löytyy napit fontin tyypin ja koon vaihtamiselle. Fontti määrittelee kirjainten ja merkkien ulkoasun. Kuvakkeista löytyy seuraavia työkaluja:
Lihavointi B : Lihavoi maalattu teksti. B-kirjain tulee englannin kielen sanasta bold.
KursivointiI : Kursivoi maalattu teksti, eli kallista sitä vinosti oikealle. Englanniksi italic.
AlleviivausU : Alleviivaa maalattu teksti. Englanniksi underline.
Tekstin väriA : Tästä napista avautuu valikko, josta voit valita värin maalatulle tekstille.
4. Tämän osion kuvakkeista voit lisätä linkin nettisivulle, lisätä tekstiin kommentin ja lisätä asiakirjaan kuvan tietokoneelta tai internetistä.
5. Tämän osion kuvakkeiden takaa löytyy seuraavia työkaluja:
Tasaa: Tasaa teksti vasemmalle, oikealle tai sivun keskelle.
Rivi- ja kappalevälit: Muuta tekstin välissä olevan tyhjän tilan määrää.
Luettelomerkit: Tee luettelo käyttäen luettelomerkkejä.
Voit navigoida videon kappaleiden välillä painamalla aikaleimoja.
Opi käyttämään Google Docsia
Videossa näytetään miten otat Google Docsin käyttöön ja miten käytät sitä tekstinkäsittelyyn. Opit kaiken kirjoittamisesta, luetteloista ja tyylien käytöstä aina sisällysluetteloihin ja kuvien käyttöön.